About the Amman Applied Innovation Campus

The AAIC is an exploration of a new space typology; the co-working space: self-sustained introverted entity designed to attract a cross-disciplinary community of freelancers, entrepreneurs and students. It nurtures its inhabitants by reinforcing a culture of entrepreneurial opportunism, housing the best human/technical resources to guarantee successful launch of startups.

The AAIC survives on the shared economy made possible by its inhabitants; it accommodates a multitude of activities simultaneously, the design was conceived after a rigorous need-finding process, yielding a rational, pragmatic design prioritizing user-experience over form.

Site and Location

Amman, Jordan.

Early Concepts

Very early conceptual/spatial model exploring shielding the core of the project from southern sunlight by the building itself and pattern of opening.

Very early conceptual/spatial model exploring the distribution of open plan office typology in the core versus closed, specialized, fully designed space on the peripheries. This pinpoints the beginning of what came to be the final design.

Very early conceptual/spatial model exploring separation of specialized spaces in the core of each circle, with open plan working spaces permeating and connecting the specialized ones. This concept tried to minimize impact on the land by raising the building to allow floor plan level to be designed as a public park.

Composition to Zoning to Plan

Slogan to Program to Space

Functions In-depth

Experience and Phenomenology

Techtonics

Elevation parametric patterning studies. Chosen pattern was optimized for maxim view from corresponding dorm rooms at eye level, and maximum privacy at foot level.

The Tree-house, exploded view.

Each of the 6 tree-houses has 9 rent-able desks, mini snack bar per floor, and a rooftop with greenery and hammocks.

“Architecture within architecture”

The “Hive” consists of three 3-floor tree-houses, and three 2-floor tree-houses, located in the sky-lit court of the campus, the aim of this configuration was to create micro-communities that encourage deeper interaction and nurture learning experiences.

Additionally, this configuration mitigates one downside to open-plan spaces of this scale, that being the ease of distraction and hyper-socializing.

  • Institute The Hashemite University / Year 2015 / Software used Autodesk Revit, Adobe Creative Cloud, Rhinoceros 5 + Grasshopper